hello 2022

Okok, amiért gyakran nem sikerül megtartani a fogadalmakat

Újévkor sokan teszünk fogadalmat, mert él bennünk a vágy, hogy megváltoztassunk valamit az életünkben. Valami olyan dolgot, amin szerintünk javítanunk érdemes. Az új év gyönyörűen szimbolizál egy új fejezetet életünk könyvében, de bár nagyon sokan törekszünk ambiciózus célok elérésére, mindössze kis százalékunknak sikerül betartani újévi fogadalmainkat.

Vajon mi lehet a sok kudarc oka? Mit csinál rosszul az, aki nem tudja megtartani újévi fogadalmát?

A cél nem elég egyértelmű
Az egyik legnagyobb ok, amiért az emberek nem tartják be újévi fogadalmukat, az az, hogy nem elég konkrétak a célok.

Elhatározzuk, hogy idén többet mozgunk, vagy idén fogyni fogunk, de ez túl általános cél, így nem motivál eléggé arra, hogy meg is tartsuk. Hiányzik a fejlődés lehetősége, a látható eredmény. Az általános megfogalmazás helyett sokkal hatásosabb és könnyebben betartható fogadalom, ha konkrétan meghatározunk egy célt. Például februárig minden nap futunk 5 kilométert vagy a következő 2 hétben leadunk 2 kilót.

Könnyebb felhagyni a fogadalommal, ha homályos célokat tűzünk ki. Ha nagyon részletes és konkrét a tervünk, akkor nehezebb kilépni belőle.

Hasznos lehet az is, ha idővonalat határozunk meg. Legyen rövid, közép és hosszútávú terv is. Így az egyes időpontokat elhagyva ellenőrizni tudjuk magunk, és motivál is az, ha a megadott célig sikerült teljesíteni a kitűzött feladatot.

A fogadalom legyen mindig jól megfogalmazva!
Egy másik probléma, ami megnehezíti a fogadalmaink betartását az, hogy negatívan fogalmazzuk meg céljainkat. Amikor elhatározzuk, hogy abbahagyjuk a pénzpazarlást, vagy abbahagyják például a gyorsételek fogyasztását, az gyakran visszaüt, mert arra késztet minket, hogy az járjon a fejünkben, amit elkerülni szeretnénk.

Próbáljuk úgy megfogalmazni a célkitűzéseinket, hogy már a megfogalmazás is jó irányba tereljen bennünket. Ahelyett, hogy azt mondanánk magunknak: „Nem eszek gyorsételeket”, inkább fogalmazzuk meg így: „Zöldségfalatkákat és egészséges ételeket nassolok”.

Eleve nem hiszünk magunkban
Megbénulhatunk, még mielőtt egyáltalán belevágnánk a fogadalom betartásába, ha nem bízunk eléggé magunkban. Ha a múltban már megpróbáltunk (és nem sikerült) újévi fogadalmat (vagy többet), akkor nehéz elhinni, hogy most sikerülhet. A kétség egy zsémbes hang a fejedben, ami minden igyekezetével ellenáll a személyes fejlődésnek. A kétség legyőzésének egyetlen módja, ha hiszünk magunkban. Kit érdekel, ha egy-két alkalommal kudarcot vallottunk? Idén újra megpróbálhatjuk – de ezúttal okosan. És biztosan sikerünk lesz!

A célokat nekünk magunknak kell kitűzni!
Egy másik jelentős akadály, ami miatt az emberek gyakran nem teljesítik a fogadalmaikat az, hogy tulajdonképpen nem önmagukért fogadnak meg valamit. A fogadalmaink ugyanis gyakran nem azt tükrözik, amit mi szeretnénk, hanem amit a társadalom elvár tőlünk.

Itt van például a fogyókúra és a testmozgás trendje. Mindenki csinálja, hát mi is kötelezőnek érezzük magunkra nézve. Aztán persze nem sikerül, mert tulajdonképpen nem is akartunk diétázni.

A célokat az egyénnek kell kitűzni. Nem a családnak, a barátoknak, a divatnak. Csak akkor sikerülhet, ha igazán akarjuk.

Nincs szociális támogatás
Nehéz motiváltnak maradni, ha valaki teljesen egyedül marad a ,,harcában”. Hát még, ha hátráltatások is nehezítik a helyzetet. Diétázni úgy, hogy körülöttünk mindenki jóízűen eszi a hizlaló ételeket, és még kínálgatnak is a kedvenc falatokból, egyáltalán nem könnyű. Ilyenkor érdemes támogató személyt vagy csoportot keresni, akiknek hasonló a céljuk. Ha nincs a közelben ilyen, segíthet a közösségi média is. A közösségben rejlő erő hatalmas, érdemes a javunkra fordítani.

Eldöntötted, hogy idén betartod a fogadalmad? Ne add fel! Tudatosan alakítva igenis sikerülhet! Ha pedig elérted az első mérföldkövet, gyere be hozzánk az üzletközpontba, és jutalmazd meg magad valamivel! Ne feledd, szuper év eleji leárazásokkal várunk!