hello család

A szerető, boldog család kulcsa

Az erős és pozitív családi kapcsolatok önmagukért élvezetesek – egyszerűen jó érzés egy meleg és szeretetteljes család részese lenni.
De nem csak a jó érzés miatt, sok egyéb szempontból is fontos a pozitív családi kapcsolat:

Egyrészt segít a gyerekeknek abban, hogy biztonságban és szeretetben érezzék magukat, ami önbizalmat ad nekik. Így tudják nyugodtan felfedezni a világot maguk körül, így mernek új dolgokat kipróbálni, megtanulni. Ugyanakkor a pozitív családi kapcsolatok adják meg a gyerekeknek azokat a készségeket is, amikre szükségük van saját egészséges kapcsolataik kialakításához.
Másrészt természetesen a jó családi kapcsolatok nem csak a gyerekeknek fontosak. Megkönnyítik a család számára a problémák megoldását, a konfliktusok kezelését és a véleménykülönbségek tiszteletben tartását.

És hogy mi segít abban, hogy jó családi kapcsolatokat tudjunk kialakítani? Néhány egészen egyszerű dolog is segít:

Erős családok nőnek a szeretetből, a biztonságból, a kommunikációból, a jó kapcsolatokból, de segít néhány szabály és mindennapi rutin is.

Fontos például, hogy a családdal töltött idő jelentős része minőségi idő legyen. Ez lehet sok közös beszélgetés, közös programok, rengeteg nevetés. Kérdezzünk, érdeklődjünk egymásról, hallgassuk meg egymást. Menjünk közös programokra. Ez lehet kirándulás, nagy csajos bevásárlótúra az üzletközpontban, mozizás, de közös program egy nagy társasjátékmaraton, kártyaparti vagy közös sütögetés is.

Legyenek közös megbeszélések, ahol a család számára fontos kérdésekről együtt döntsünk – szülinapokról, nyaralásról vagy akár arról, legyen-e háziállat. Ennek helyszíne lehet a konyhaasztal, de akár az autóutak is alkalmasak.

Fontos, hogy legyen elég kommunikáció, szülők és gyerekek, szülő és szülő közt is. Amikor a partnernek vagy a gyereknek mondanivalója akad, figyeljünk oda, hallgassuk meg. Érezniük kell a figyelmet. Akkor is, ha éppen lefekvésnél 5 percről van szó. A fiatalabb gyerekek gyakran szeretik átbeszélni érzéseiket, amikor fürdőben vannak, vagy ágyba kerülnek.

A pozitív kommunikáció arról szól, hogy ítélkezés nélkül hallgassunk, és nyíltan és tisztelettel fejezzük ki saját gondolataink és érzéseink. Tudjuk elismerni a hibákat, tudjuk bevallani, hogy nem vagyunk mi sem tökéletesek.

Fontos tehát, hogy legyenek spontán beszélgetések, de legyenek – különösen a tinédzserekkel – előre tervezett, nehezebb beszélgetések is fontos dolgokról. Az alkohol, a tanulmányi nehézségek és a pénz például olyan témák, amiről a családoknak nehéz beszélniük, de mégis időt kell rá szakítani ahhoz, hogy bizalmi, jó kapcsolat épüljön ki.

Ha jó családi kapcsolatot szeretnénk kialakítani, fontos odafigyelni a nem verbális kommunikációra is, hiszen sokszor nem kerülnek kimondásra fontos dolgok, amikről azonban a cselekedetek árulkodnak. Kérdezzünk, figyeljünk, támogassunk.

Tudassuk mindenkivel a családban, hogy szeretjük és értékeljük. Ez lehet egy egyszerű „szeretlek” kimondása vagy puszi a lefekvéskor, de lehet egy-egy spontán ajándék vásárlása az üzletközpontban, ami jelzi, hogy gondoltunk a másikra.

Fontos még, hogy legyen a családon belül csapatmunka: Amikor a család csapatként dolgozik, mindenki úgy érezheti, hogy egy egész része és képes is hozzájárulni az egészhez. Egy erős családban mindenkinek megvan a maga feladata, vannak egyértelmű szabályok és határok. Osztozni lehet a házimunkán, amibe a legkisebbeket is be lehet vonni, a nagyobbak hozhatnak saját döntéseket és mindenkinek lehet a családot érintő kérdésekben szavazati joga. Legyenek szabályok, amik mindenkire vonatkoznak.

Egy szerető családban jó élni. Megvéd, körülölel, támogat. Persze, mint mindenért, ezért is dolgozni kell, de ha odafigyelünk egymásra és alkalmazkodunk egymáshoz, sikerülhet.