hello egészség

Ha karcsú és fitt akarsz lenni kardiózz otthon, avagy a 7 legjobb kardió edzés!

Hamarosan lekerülnek rólunk a télikabátok, ezért mindannyiunkban felébred a késztetés, hogy néhány kilótól megszabadulva feszesebbé, karcsúbbá varázsoljuk a tél folyamán kissé elpuhult testünket, hiszen nem szeretnénk rosszul érezni magunk, mikor az üzletközpontban az új, tavaszi ruhák közt válogatunk, és nem találunk méretet.

Ebben segíthet egy jó diéta, és a rendszeres testmozgás, például a kardiózás is, ami remek kiegészítője lehet a fogyókúrának, hiszen ez a mozgásforma rövid idő alatt sok kalóriát éget el.

Bár jelenleg nem mehetünk edzőtermekbe, nem kell elkeseredni. Otthon is remek kardió edzéseket lehet csinálni, és az otthon végzett gyakorlatok is gyorsan és hatékonyan tudnak megszabadítani a felkúszott kilóktól. A legtöbbhöz ráadásul eszközre sincs szükség, kényelmes edzéshez használható ruhát pedig beszerezhetünk az üzletközpont számtalan üzletének egyikében.

Lássuk, milyen gyakorlatok végezhetők otthon:

Helybenfutás térdemeléssel:
A futás remek zsírégető. Ha éppen nem tudunk kilométereket futni, az otthoni edzésbe is beépíthetjük úgy, ha helybe futunk. A lendületes, magas térdemeléses futásnál érdemes figyelni arra, hogy a térdet merőlegesig, vagy , ha tudjuk, még feljebb húzzuk fel, és a futást intenzív karmunka is kísérje.

Váltott térdemelés fekvőtámaszban/hegymászó taposás:
Szintén lendületesen, gyorsan végezzük a fekvőtámaszban végrehajtott térdemelést. Váltogassuk a lábat, a térdünket húzzuk fel egészen a mellkasunkig. A karunk legyen kinyújtva a törzsünk pedig feszesen. Isteni a törzs és a has izmainak.

Négyütemű fekvőtámasz:
Az egyik leghatékonyabb, legjobb kardió gyakorlat, erősen megdolgoztatja az összes izmot. Egyenes, összezárt lábakkal kezdjük a gyakorlatot, ereszkedjünk guggolásba, a kar a törzs mellett legyen. Letámasztás után páros lábbal ugorjunk hátra majd vissza, és végül felemelt karral ugorjunk fel.

Kitörés:
A gyakorlatnál fontos, hogy a testrészek lehetőleg 90 fokot zárjanak be. (Lábfej-lábszár, lábszár-comb, comb-hát) A térd semmiképpen nem mehet a boka elé a mozdulat alatt. Előrelépünk, hátsó láb térde majdnem érinti a földet, majd visszazárunk. Remek gyakorlat a farizmok erősítésére.

Ugrókötelezés:
Az egyik leghatékonyabb zsírégető feladat, a bokszolók edzésének alappillére: olcsó, könnyen elvégezhető és rengeteg kalóriát éget el. Erősíti a lábat, a vállat, növeli a koordinációt. Ügyeljünk arra, hogy az ugrókötél megfelelő hosszúságú legyen. Ugráljunk minél gyorsabban zárt, páros lábbal.

Lépcsőzés:
Nem csak a kalóriáktól szabadít meg, de remek hatással van a comb- és fenékizmokra. A mozdulatsort végezhetjük a lépcsőházban, vagy a házunk bármelyik lépcsőjén, de egy stabil sámlival is. A feladatban lendületes tempóban lépjünk fel a lépcsőre mindkét lábbal, majd lépjünk le. Lépcsősoron felfutást, vagy páros lábal szökdelést is végezhetünk.

Bokszolás:
Hogy a kar se maradjon ki, bokszoljunk. Súlyként kézi súlyzókat, ha nincs, vizespalackot is használhatunk. Ütögessünk néhány sorozatot gyors tempóban, váltott kézzel, akár a bokszolók. Remekül átmozgatja a hátizmokat, és a vállat is kinyújtja.
Az otthoni kardió edzésnél érdemes odafigyelni arra, hogy mértékletesen, teherbírásunkhoz igazodva kezdjük, és fokozatosan emeljük a napi adagot, és az edzés intenzitását. Tornázzunk egy héten többször, lehetőleg azonos időben, és mindenképpen melegítsünk be a gyakorlatok előtt, majd alaposan nyújtsunk le az edzés végén.