hello hölgyek

Egészséges bőrtippek minden korosztály számára

A bőrünk a kor előrehaladtával változik, s ennek megfelelően a bőrápolási rutinnak is változnia kell. Míg a fiatalabb éveinkben a mitesszerekkel küzdünk, addig középkorúan már a bőr öregedésének lassítása a cél. Emellett pedig folyamatosan törekednünk kell arra is, hogy a bőr egészséges maradjon.

Nézzük most, melyik életkorhoz milyen bőrápolási rutin passzol leginkább!

Bőrápolás 20 évesen

Ebben a korban a legfontosabb, hogy olyan szokásokat alakítsunk ki, amelyek hatására a bőr egészséges marad. Ha jó alapot építünk, az segít elkerülni a problémákat a későbbiekben.

A húszas éveinkben a bőrünk telt és feszes, a robusztus bőr alatti rétegnek köszönhetően. Új bőrsejtek viszonylag gyorsan jönnek létre. Normális, ha a bőr zsíros, a mitesszerek és pattanások ebben a korban még gyakoriak.

Előnyös a gyengéd hámlasztás. Akinek a középiskolában szokásává vált, hogy szuper szemcsés fizikai hámlasztókkal súrolta le a bőrét, huszonévesen ideje, hogy áttérjen a finomabb hámlasztásra.

Huszonévesen fontos, hogy a bőrápolási termékek között szerepet kapjon a fényvédő. Fényvédő nélkül soha nem szabadna napra menni. A drogériában járva válasszunk széles spektrumú terméket, aminek a fényvédő faktora minimum 30 vagy annál nagyobb.

Nem csak a vízparton kell használni! Kerüljön minden nap a bőr minden szabad területére, így csökkenthető az idő előtti öregedés, a sötét foltok és az egyenetlen bőrszín, valamint a bőrrák kialakulásának kockázata. Ez a legfontosabb dolog, amit egy huszonéves tehet az egészséges bőrért.

Tipp a 20 éveseknek
Lefekvés előtt mindig fontos megtisztítani az arcot. A smink, a verejték és a zsír eltömítheti a pórusokat, vagy egyszerűen csak nem tűnik olyan fényesnek a bőr. Soha nem szabad arctisztítás nélkül lefeküdni. A tisztítószer és a víz a legmegfelelőbb, de ha valaki nagyon fáradt, akkor az is jobb, ha egy arctisztító kendővel és micellás vízzel törölget, mint az, ha az éjszakai tisztítást teljesen kihagyná.

Bőrápolás 30 évesen

A legjobb, ha ebben az időszakban már elkezdődik az öregedésgátló rutin, mielőtt az első finom ráncok megjelennének.

Valószínűleg a 30-as évek anélkül múlnak, hogy sokat változna a bőr, különösen, ha szorgalmasan gondozva van. De a felszín alatt néhány zsírraktár csökken, így az arc kissé kevésbé lesz kerek. A kollagén és az elasztin rostok elkezdenek lebomlani.

A 30-as évek közepén finom vonalak jelenhetnek meg – különösen a szem környékén. Ilyenkor lesz az egyik legjobb barát a retinol, ami elősegíti a kollagéntermelést, felgyorsítja a sejtek forgalmát és fényesebbé varázsolja az arcszínt. Segíthet elhárítani az öregedés jeleit. Érdemes ellátogatni az üzletközpont drogériájába, és keresni egy kiváló minőségű retinol terméket, ehhez pedig egy jó hidratáló krémet az esetleges irritáció vagy szárazság csökkentése érdekében. Számtalan termék közül lehet választani, így biztosan mindenki megtalálja azt, ami számára a legmegfelelőbb. Választhatunk többféle készítményt, hogy kitapasztaljuk, nekünk melyik válik be a legjobban.

A harmincas években a bőrápolási rutinhoz hozzáadandó termék a szemkrém. A szem körüli vékony bőr az első, amely az öregedés jeleit mutatja. Száradásra is hajlamos. Nincs szükség szuper divatos vagy drága termékre, csak egy jóra, hogy a finoman ápolja és hidratálja a szemkörnyéket. Szemkrémből is széles választék található a drogériákban, mindenképpen érdemes körülnézni.

Tipp a 30 éveseknek
Ne felejtsük el a nyakat. A nyak is nagyon hamar mutatja az öregedés jeleit. Bármilyen terméket is használunk az arcon, kenjük be azzal a nyakat és a mellkast is.

Bőrápolás 40 évesen

Gyakran éppen a 40-es éveikben kezdenek a nők komolyan foglalkozni a bőrápolással, mert ebben az évtizedben az észrevehetőek a változások. Még nem is késő ekkor sem elkezdeni.

A bőr tónusának elvesztése a legkézenfekvőbb változás ekkor. Lehet, hogy a bőr lazábbnak is tűnik. A faggyúmirigyek is kevesebb váladékot termelnek, mint korábban.

A faggyú hiperplázia is gyakori bőrprobléma, ami gyakran megjelenik ebben az évtizedben. Ezek a kis bőrszínű dudorok, amik általában a homlokon jelennek meg, ártalmatlanok, és a faggyúmirigyek túlnövekedése okozza őket. Bárhol előfordulhatnak, de leggyakrabban az arcon jelennek meg.

Mivel a faggyúmirigyek kevésbé termelnek és az epidermisz elvékonyodott, a bőr valószínűleg szárazabb, mint korábban. A szárazság leküzdése érdekében érdemes a drogériákban beszerezni jó minőségű hialuronsavat tartalmazó hidratáló krémeket. Ez a bőrápoló összetevő segíti a bőr nedvességtartalmának feltöltését, a sejtek feltöltését és a bőr feszes és sima megjelenését.

A negyvenes években a bőrápolási rutinhoz hozzáadandó termék az anti-aging szérum. A C-vitamint és antioxidánsokat tartalmazó anyagok segítenek megvédeni a bőrt és újjáéleszteni az arcbőrt.

Tipp a 40 éveseknek
Ha a száraz bőr problémát jelent, váltsunk bőrpuhítóbb hidratáló krémre. Érdemes megfontolni egy kozmetikai kezelést is, ahol egy jó hámlasztással új lendületet kaphat a bőr.

Bőrápolás 50 évesen

Ebben a korban az évek során hűségesen használt termékek hirtelen már nem lesznek jók. A nőknél bekövetkező hormonális változás jelentős változásokat okozhat a bőrön is. Eljön az ideje egy teljesen új bőrápolási rutinnak.

A bőr látszólag egyik napról a másikra nagyon kiszáradhat. Megnövekszik az arcszőrzet a felső ajakon, az állon. A szőrszálakkal nincs más teendő, mint kicsipkedni őket, de jó lehet a gyantázás vagy a lézeres szőrtelenítés is.

Ha az öregedés jelei zavaróak, itt az ideje, hogy be legyenek vetve a nagyágyúk. A vényköteles retinolok hihetetlenül hatékony anti-agerek. Csökkentik a sötét foltokat és az egyenetlenségeket, csökkentik a ráncok mélységét, kisimíthatják és megújíthatják a bőrt. Ezek azonban irritációt okozhatnak, ezért lassan kell bevezetni őket a mindennapokba.

Mivel a bőr valószínűleg száraz, egy jó éjszakai krém hozzáadása a napi rutinhoz nem árt. Irány a drogéria! 

Tipp az 50 éveseknek
Vigyázni kell az erősen illatos termékekkel. Ha a bőr érzékenyebbé válik, még azokra a termékekre is, amiket már régóta használunk, és a bőrön irritáció jelei mutatkoznak, érdemes illatmentes termékekre váltani.

Bőrápolás a 60 évesen és azon túl

A gyengéd, bőrpuhító bőrápolás a cél ebben a korban. A bőr jó nedvességtartása nemcsak a megjelenését és jobb érzést segíti elő, hanem jó állapotban is tartja a bőrt. 

Még akkor is, ha valaki soha életében nem dohányzott, észrevehetőek az ajkak körül kialakuló vonalak. Az öregségi foltok is hangsúlyosabbá válhatnak.

Mivel a bőr alatti réteg továbbra is vékonyodik, észrevehető, hogy a bőr sokkal finomabb, mint korábban. Hajlamosabb lesz a zúzódásokra és a karcolásokra, és mivel a bőr most lassabban regenerálódik, ezeknek a sérüléseknek hosszabb ideig tart meggyógyulni. Az is észrevehető, hogy kevésbé jellemző az izzadás, mert az izzadságmirigyek zsugorodnak és kevésbé hatékonyak.

A glicerin nedvesítő összetevő, ami segíti a bőr hidratálását. 60 felett érdemes olyan kozmetikumokat választani a drogériák polcairól amiben megtalálható.

Ezekben az években a napi bőrápolási rutinhoz az arcolajat érdemes hozzáadni. Főleg, ha a bőr tompa fényű és száraznak tűnő, még finoman hámlasztva és hidratálva is. Az arcolajok helyreállíthatják a harmatos arcbőrt, és segítenek a nedvességben is. Érdemes illatanyag nélküli márkát választani érzékeny bőrre.

Tipp a 60 éveseknek
Védjük bőrünk természetes gátját: ne vegyünk túl forró zuhanyokat, vagy ne ázzunk túl sokáig a kádban, mert kiszáríthatja a bőrt. Érdemes kihagyni a reggeli tisztítást. A túl gyakran végzett tisztítás is kiszáríthatja a bőrt. Csak egy kis víz megteszi. A másik jó alternatíva a hidratáló, alkoholmentes alapú festék, például a micellás víz.