hello nyár

Csodás családi nyaralás – Semmi akadálya!

Családdal utazni mindig szervezést, körültekintést, előkészületeket igényel. Ez persze nem jelenti azt, hogy gyerekkel nem lehet remek programokat csinálni, és a nyaralás biztosan kész katasztrófa vagy fárasztó tortúra lesz. Mindössze annyit jelent, hogy annak, aki gyerekkel utazik, több mindenre oda kell figyelnie és tudatosan fel kell készülnie.

Szerencsére rengeteg apróság van, amit megtehetünk, hogy élvezhető legyen a nyaralás gyerekkel is!

Mindenre hagyjunk időt!
Ha egyedül vagy barátokkal utazunk, maga az utazás sokkal egyszerűbb. Lekötjük magunk, akármivel utazunk. Repülőre, vonatra ráérünk később is kimenni és akár több programot is tervezhetünk egyetlen napra, mert bírjuk a tempót.
Gyerekkel mindenre sokkal több időt kell szánni. A repülőtérre, vonatra időben érdemes kiérni, egy napba pedig semmiképpen ne legyen 4-5 látnivaló belezsúfolva, mert a gyerekek nem bírják és csak idegeskedés, nyűglődés lesz a vége.
Ha gyerekkel utazunk célszerű mindent lassan, kényelmes tempóban, mindenre bőven időt hagyva csinálni.

Ne csomagoljunk túl!
A családok hajlamosak mindent összecsomagolni, amit a gyerekek otthon használnak, hogy megmaradjon a rutin. Ez nem szükséges.
Jobb, ha minél kevesebb holmit csomagolunk. Maga az utazás úgyis összezavarja az otthoni rutinokat, kár emiatt cipekedni. Ha mégis hiányzik valami, nagy valószínűséggel út közben is beszerezhetjük. Akár betérhetünk egy üzletközpontba, ahol biztosan minden megtalálható, ami szükséges.

Harapnivaló mindig legyen!
Az éhség lehet az utazás egyik sarkalatos pontja. Az éhes gyerek nyűgös, ez pedig mindig feszültségforrás. Teljes szendvicsgarnitúrát ugyan nem tudunk mindenhova cipelni, de rágcsa mindig legyen, amivel ki lehet húzni a következő étkezésig.

Fontos a biztonság és a védelem!
Nyaralás alatt minden más, mint otthon. Ezerféle inger ér minket is, a gyerekeket is. Ha vízparton nyaralunk, különösen fontos odafigyelni és felkészülni azokra a veszélyekre, amik a víz közelében leselkedhetnek ránk. Érdemes a szabályokat pontosan megbeszélni a gyerekekkel, és fokozottan odafigyelni.
Természetesen a vízparton kívül is történhetnek balesetek, ezért a figyelem soha nem lankadhat.

Elsődleges fontosságú az is, hogy mindig tudjuk, hol a gyerekünk. Még a legrutinosabb szülővel is előfordulhat, hogy szem elől téveszti csemetéjét. Nagyon oda kell figyelni egymásra, és a gyerekek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy sokkal jobban figyeljenek oda.

Legyenek a gyereknél elérhetőségi adatok
Még a legnagyobb erőfeszítések ellenére is előfordulhat, hogy elkeveredik a gyerek. Erre az esetre felkészülve jó, ha van nála valami, amin fel vannak tüntetve az elérhetőségek. Megbeszélhetünk találkozási pontot is arra az esetre, ha szem elől tévesztenénk egymást, nagyobb gyerekeknél ez már segíthet, és még akár egy zsúfolt bevásárlóközpontban is szükség lehet rá.

Napvédelem, rovarvédelem
A nyár a melegről, napfényről szól, ezért a nyár folyamán kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem. Nincs ez másként a nyaralás alkalmával sem. Napvédő krém nélkül még sétálni sem szabad elmenni. Vásároljunk, például az üzletközpont drogériájában megfelelő faktorszámú fényvédő krémet, amit végig használjunk a nyaralás alatt. Ugyanez vonatkozik a rovarok elleni védekezésre is.

Gondoskodjunk a szórakoztatásról
Úti játék, ceruzák, egy jó könyv, képes füzetek, okostelefon – készüljünk fel arra, hogy a gyerekek időről-időre unatkozni fognak, és akkor szórakoztatni kell őket. Sokszor egy fényképezőgép is remek segítség lehet, a lényeg az, hogy könnyebb legyen lekötni a gyerekeket, mielőtt nyűglődni kezdenének.

A túracsomagunk tartalmazzon alap gyógyszereket, ragtapaszt, iratokat is, ezekre mind szükség lehet az úton.

A legnagyobb tipp, amit adhatunk a gyerekekkel való utazáshoz, az az, hogy ne halogassuk! Nem kell megvárni, míg a gyerekek kirepülnek, hiszen velük is könnyűszerrel megvalósítható bármi. Lehet, hogy nem minden alakul a tervek szerint, mégis meghatározó élmény marad.

Semmi nem tágítja úgy a gyerekek látásmódját, mint az új élmények, és abból egy nyaraláson vagy kiránduláson mindig bőven van. Az ételtől a szállásig, a látnivalóktól a tájig minden izgalmas és új lesz a kicsik számára. Nincs más tennivaló, mint okosan felkészülni, és máris indulhat a nagy kaland!