hello ötletek

5 dolog, amit tudnod kell a karácsonyi ajándékozásról

Mit csinálsz, ha olyan ajándékot kapsz, aminek egyáltalán nem örülsz? Összeráncolod a szemöldököd és kimutatod az elégedetlenséged vagy lelkesedést színlelsz? Bizony gyakran előfordul, hogy az emberek a karácsonyi rohanásban csak gyorsan vesznek valamit – mert sokak szerint venni kötelező – és nem szánnak időt arra, hogy olyan dolgot adjanak, ami a másiknak igazán örömöt okoz.
A megfelelő karácsonyi ajándék kiválasztása aknamező lehet még azoknak is, akik tényleg igyekeznek odafigyelni, és jó ajándékot választani, hát még annak, aki erre időt sem szán.
Mire kell odafigyelni? Mi a kulcsa annak, hogy boldog legyen a karácsony?

1. Kétféle ajándékozó létezik. 
Az egyik „címzett-központú” – ő az, aki olyan ajándékot próbál találni, ami tükrözi az ajándékot kapó személy tulajdonságait vagy érdeklődését. 
A másik az „ajándékozó-központú” – ő arra koncentrál, hogy valamit adjon, ami tükrözi a saját személyiségét, vagy elárul valamit saját magáról.

Azt hihetnénk, hogy a címzett-központú ajándékok a népszerűbbek, pedig az esetek nagy százalékában ez nem így van. Az emberek többsége az ajándékozó-központú ajándékot értékeli többre. Nagyobb értelme van ugyanis annak, ha olyan ajándékokat adunk, ami tükrözik a saját személyiségünket vagy tetszésünket, mint annak, ha megpróbáljuk bebizonyítani, mennyire ismerünk valakit. Ha olyasmit vásárolunk, amiről úgy gondoljuk, hogy tetszeni fog a másiknak, az gyakrabban siklik félre.

A címzett-központú ajándékokkal ugyanis az a baj, hogy csak próbáljuk kitalálni, mit adhatnánk, ami örömet okoz, de ez nagyon sokszor nem sikerül. Ilyenkor még az is jobb, ha egyenesen rákérdezünk, mit szeretne a másik. Persze így nem lesz meglepetés, de igazából a kellemetlen meglepetésnél az is jobb, ha nincs meglepetés.

A bevásárlóközpontban számtalan megoldást ajánlunk. Körülnézve egészen biztosan mindenki megtalálja a megfelelőt, ami nem fog csalódást okozni.

2. Pénzt? Soha!
Vannak, akik szeretik csökkenteni a kockázatot azzal, hogy pénzt adnak karácsonyi ajándéknak. Nem igazán jó ötlet. Akik kapják, általában ugyanannyira nem értékelik karácsonyra a pénzt, mint azokat az ajándékokat, amiket nem kértek. Lehet, hogy más alkalomkor jó ötlet pénzt adni, de a karácsony igazából nem erről szól. A karácsony a szereteté, a pénz pedig nem közvetít intimitást, lelki közelséget. Személytelen és hideg ajándék.
Ha örömöt szeretnénk szerezni, mindenképpen adjunk valamit. Ez lehet vásárolt, vagy saját kezűleg készített dolog is, csak pénz ne legyen.

3. Adni jó!
Jó oka vannak annak, hogy az ajándékozás olyan fontos része az ünnepi szezonnak. Adni ugyanis jó, és a mások öröme mellett ilyenkor önmagunknak is örömöt szerzünk. A mérték egyáltalán nem a pénztől függ. Jó érzés vásárolni, de ugyanolyan jó érzés saját kezűleg készíteni is. A lényeg az ajándékozáson van, nem attól lesz jobb egy ajándék, ha drágább.

4. Kapni is jó, nem csak adni. De hogyan reagáljunk egy „rossz ajándékra”
Karácsonykor bizony előfordul, még a legjobb szándék mellett is, hogy olyan ajándékot kapunk, aminek nem igazán örülünk. Mi ilyenkor a teendő?
Az egyik módja annak, hogy azt kapjuk, amit kérünk, és elkerüljük a kínos szituációkat, ha megmondjuk egyenesen, mire vágyunk, mit szeretnénk. Kérjünk csak egy dolgot, így annak súlya lesz, és az ajándékozó biztosan nem kezd alternatívákat keresni.

Ha mégis becsúszik a rossz ajándék a helyzet enyhítésének módja az, ha egyszerűen azt mondjuk: „ köszönöm ”. Jobb, mint a homlokráncolás és a hamis mosolyok, vagy az, ha az ajándék rejtélyes módon örökre eltűnik. Egy egyszerű köszönöm őszinte, és éppen elég.

5. Nem minden az ajándékokról szól! 
Adni és kapni jó, de fontos észben tartani, hogy az ajándékozástól önmagában nem feltétlenül lesz boldogabb a karácsony. Fontos az együtt eltöltött idő, a közös hagyományok és rituálék ahhoz, hogy az ünnep igazi ünnep legyen. Remek dolog ajándékot vásárolni, de az a karácsony, ami csak a pénzköltésre és az ajándékok fogadására összpontosít, nem lesz igazi. A karácsony a családi hagyományoktól, az önzetlenségtől, a minőségi együtt töltött időtől, a kedvességtől lesz igazán boldog.

Várunk mindenkit üzleteinkben. Válasszuk ki a megfelelő ajándékot az idén együtt!