hello ötletek

Kapcsolódj ki a két ünnep között – kirándulóhelyek téli napokra (is)

Mikor minden bejgli elfogyott, mikor degeszre ettük magunk hallal, káposztával, sültekkel és szaloncukorral, akkor igazán jó kimozdulni kicsit és ledolgozni a sok felszedett kalóriát. Mi sem jobb ennél, mint egy kirándulás a családdal.

Ha szerencsénk van, hófehér tájon, ha nincs, hó nélkül is érdemes nekivágni és télen is kimenni a természetbe. Persze nem kell egész napos túrákban gondolkodni, de egy rövidebb kirándulás ebben az évszakban is remek kikapcsolódást tartogat.

Mire érdemes odafigyelni?

Réteges öltözet
Természetesen elsősorban arra kell figyelnünk, hogy megfelelően legyünk felöltözve. A legjobb a réteges öltözék. Az alsó réteg feladata minden esetben az izzadság felvétele, a következő réteg tartja meg a hőt, a harmadik réteg feladata az eső, nedvesség, szél kint tartása. A vastag pulóver fölé így érdemes egy vízálló kabátot venni.

Természetesen a sál, a sapka, és a kezünk védelmére a kesztyű is elengedhetetlen. Sokan nem is gondolnánk, mennyire kényelmetlen lehet már rövidebb távon is, ha a fej, a kéz nincsen védve.

Fontos a megfelelő lábbeli
A téllel együtt jár a fagyott, csúszós talaj, sok helyen a hó. A terepviszonyok éppen ezért mindenhol nehezebbek, amire fel kell készülni – lábbelivel is.
Mindenképpen fontos a magas szár, ami melegen tart és a bokát is stabilan tartja, és a stabil, nehéz terephez, csúszós talajhoz illeszkedő talp.
Lényeges az is, hogy milyen zoknit viselünk. Fontos, hogy jó anyagból legyen és lehetőleg lógjon túl a bakancson. Bokazokni semmiképpen nem ajánlott.

A kirándulásokon érdemes jobban a lábunk elé is figyelni – hó alatt könnyen lehet veszélyes kő, vagy jég.

Étel és ital
Még a hidegben is legyen nálunk folyadék, és némi elemózsia is. Természetesen nem kell hűsítő frissítő, a termoszban egy kis meleg tea viszont jól eshet kirándulás közben.

Bőrvédelem
A hideg idő egyáltalán nem kedvez a bőrnek. Kiszárítja a kezet, kiszárítja az arcot. A legjobb, ha a magunkkal vitt holmik között az ital és az étel mellett krém is helyet kap. Ajakbalzsam, kézkrém nagy segítségünkre lehet. Jobb előre gondoskodni a bőrünkről, mint a kirepedezett kezünket, ajkunkat kezelni.

Ha pedig mindenre felkészültünk, indulás!

Az ország számtalan olyan hellyel büszkélkedhet, ahol télen mindenki élvezheti a havat. A Mátrában, Bükkben különösen sok hó szokott lenni. Érdemes felkeresni a Kékestető sípályáit, túraútvonalait, barangolni a Bükkben vagy akár a Börzsönyben. Egynapos kiránduláshoz tökéletes úticél lehet a Kékestetői-kilátó. 
A Nagy-Hideg-hegy 864 méteres csúcs, a Börzsöny egyik legvonzóbb kirándulóhelye, amit különösen érdemes télen látni.

A Balaton is csodaszép ilyenkor is. Számtalan városban csábítanak jégpályák, a kilátókból pedig meseszép látvány a Magyar Tenger. Bár nem türkiz, kék és zöld színben pompázik, a szürkés-kékes, olykor fehér szín is csodálatos. Láttad már a befagyott Balatont? Nincsen párja!

Balatonakarattyán a magasparton állva az ember úgy érzi, egyedül van a világon. A Tihanyi Bencés Apátságnál, a Pisky-sétányt végigjárva az embert körüllengi valami varázslat, de a déli parton például a balatonboglári Gömbkilátóból csodálni a végtelen vizet is felemelő élmény.

A Balatontól csak kicsit van távolabb Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc, ahol a zúzmarás, fehér Ciszterci Apátságot és a Zirci Ciszterci Arborétumot mindenképpen érdemes bejárni. Ha pedig már erre járunk, akár síelhetünk is egyet, hiszen Eplényben minden adott, hogy valaki jól érezze magát egy téli napon. Az Ámos-hegyi Kilátóról a bakonyi tájban is gyönyörködhet a kiránduló.

Aki nyugatabbra utazna, remek úti cél lehet Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő. Ausztria és Magyarország határán található hegytetőn a kőkilátó pont a két ország határán fekszik, mindkét irányból látogatható. Tiszta időben a kilátóból ellátni egészen a balatoni tanúhegyekig, de az Alpok csúcsait is látni.

Kirándulni minden évszakban érdemes. Készülj fel – és vágj neki a két ünnep között is.