TERET ADUNK

A NAGY ÉLMÉNYEKNEK

Itt a nyár – frissítsd fel a ruhatárad kánikulaszettekkel

Egyértelmű, hogy nyáron a melegre készülünk. Szívesen vesszük elő a szoknyákat, rövidnadrágokat, sportcipő helyett kényelmes szandálokba, papucsokba bújunk, a pulóverek, hosszú ujjú felsők helyett pedig a trikók, laza felsők kerülnek előtérbe.

A cél természetesen az, hogy minél szellősebben öltözzünk, olyan ruhákba, amikben kevésbé izzadunk, jobban szellőzik a bőrünk.

Míg télen könnyedén, rétegesen öltözve felkészülünk a hidegre, nyáron nehezebb öltözni, és felkészülni a rekkenő hőségre és páratartalom elviselésére. Azért van néhány módszer, ami segíthet. Rengeteg módja van annak, hogy a teljes ruhatárunkat felkészítsük a meleg időjárásra.

Viseljünk világos színű ruhát
Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk magunkért a nagy melegben, ha kerüljük a sötét ruhákat. Legjobb, ha világos színű ruhákat hordunk, amik visszaverik, és nem elnyelik a napsugarakat. Vásárlásnál választhatunk gombos blúzokat, ingeket is, ezeken a nagy hőségben egy-egy gomb kigombolásával lazíthatunk.

Kerüljük a szűk ruházatot
A bő szabású ruházat a legjobb választás nyáron. Ezért jók a fentebb említett gombos ruhák. Fontos az is, hogy a ruha ne szoros, tapadó, hanem laza legyen. Válasszuk a rövidített, széles szárú nadrágokat, bő ingeket, lenge blúzokat, valamint olyan ruhákat és szoknyákat, amelyekben lélegzik a bőrünk.

Az ujjatlan vagy bő ujjú ruha a nyerő
A nyári ruháknál az a cél, hogy minél nagyobb legyen a légáramlás. Természetesen nem kell teljesen pánt nélküli ruhákra átváltanunk, és csak trikókat hordanunk, de ha vásárolni megyünk, a választásnál fontoljuk meg az ujj nélküli ruhák előtérbe helyezését. Másik jó alternatíva a puffos, laza ujj, ebben szintén jól áramlik a levegő.

Az egyberuha is lehet tökéletes nyári viselet
A ruhák nem csak különleges alkalmakra valók. Különösen igaz ez a meleg évszakban. Egy kényelmes, lenge nyári ruha remek választás azokra a napokra, amikor nem tudjuk, mit vegyünk fel. A bohókás nyári napokra válasszunk ujjatlan maxiruhát vagy hosszú szoknyát. A strandra jöhet egy miniruha is.

Válasszunk légáteresztő anyagokat 
Lehet, hogy az év többi részében ez nem számít, de nyáron egészen biztosan észre fogjuk venni a különbséget a légáteresztő anyagok és a nyáron nedvességet felfogó anyagok között. A szintetikus anyagok általában nem légáteresztőek, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha ellenőrizzük a ruhában lévő címkéket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ruhánk 100 százalékban len, pamut vagy selyem. 

Azzal is jól járunk, ha lecseréljük a nehéz farmert, és vászon vagy puhább anyagok mellett döntünk. Olyan anyagot célszerű választani, ami minden tevékenység során együtt lélegzik velünk, ami hűsít és nem bemelegít. A lenvászon vagy puha anyagú ruhák előnyös választás lehet piknikhez, strandra, sétálni is. Ha mégis a farmer mellett tesszük le a voksunk, válasszunk széles szárú farmert, ami még mindig enged be a bőrünkhöz némi levegőt.

Sportoláshoz is színesen
A sportruházat jellemzően nedvességelvezetők, ugyanakkor legtöbbször feszes is, ami nem mindig jó nyáron. Aki aktívan sportol, jobban jár, ha nyáron a szokásos fekete leggingsét és pulóverét lecseréli színes kerékpáros rövidnadrágokra és felsőkre, vagy rövid ujjú topokra.

Minimalizáljuk a kiegészítőket
Bár a nagy melegben egy árnyékot adó kalap vagy egy szemet védő napszemüveg mindig jól jön, a többi kiegészítőt érdemes minimalizálni. A sok lógó nyaklánc vagy karperec hozzátapadhat a bőrünkhöz a hőségben. Ha mindenáron ékszert szeretnénk viselni, a karika fülbevaló ideális választás lehet.

Ha nyár, akkor szandál
A ruhatár váltásához egyértelműen hozzá tartozik a cipők lecserélése is. A zárt cipőket fel kell, hogy váltsák a papucsok, szandálok, az olyan lábbelik, amikben szellőzhet és levegőhöz juthat a láb.  A papucsok kiválóan alkalmasak strandoláshoz, de ha csinosak akarunk lenni, válasszunk szandált vagy espadrillát, ezek mindig lélegezni hagyják a lábujjakat.