TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Nyugtató illatok, melyek segítenek ellazulni egy hosszú, fárasztó nap után

Mindenkinek megvannak a saját módszerei, amivel lazítani tudnak egy hosszú, fárasztó nap után. Egyesek számára ez egy rövid séta, másnak egy nyugtató fürdő, naplóírás, zenehallgatás, vagy pihenés egy jó könyvvel. Sokan az esti tisztálkodásból és bőrápolási rutinból csinálnak szertartást, és ezek segítségével, például krémezés közben tisztítják ki a gondolataikat és készülnek fel az éjszakai pihenésre.

Bármelyik cselekvést is választjuk, nyugtató illattal tovább fokozhatjuk az élményt.

Minden illat hatással van az embere, de az aromaterápiában léteznek kimondottan nyugtató illatok, amiket ha beillesztünk a napi rutinunkba, hozzásegíthetnek bennünket a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Hogyan segít ellazulni az illat?

A szaglás valójában a legősibb érzékszervünk. Az orrban lévő idegvégződések szagláskor kapcsolatba kerülnek az illatmolekulákkal, és üzeneteket aktiválnak az agy elsődleges részei felé, amik olyan dolgokat irányítanak, mint az érzelmek, a memória és az élvezet. Bizonyos illóolaj-aromák olyan kémiai összetevőket tartalmaznak, amik elaltatják az érzékeinket, és ellazítanak. Mivel az illat és az érzelmek közötti kapcsolat villámgyors, az aromaterápia hatékony eszköz ahhoz, hogy könnyebben el tudjunk lazulni.

A legjobb nyugtató illatok:

Levendula
Talán senkit nem lep meg, hogy az egyik legmegnyugtatóbb illat a levenduláé. Nem is véletlen, hogy a levendulából készült illóolajat gyakran használják relaxációhoz. Nemcsak megnyugtatja a zaklatott idegeket, de a pihenés minőségét is javítja. És szerencsére gyakori, és megfizethető áron kapható. Keresd nálunk is a drogériában.

Kamilla
A kamilla is roppant hatékony, ha az elme megnyugtatásáról van szó. Egy csésze kamillatea elkortyolgatása segít kikapcsolódni egy fárasztó nap után. Hasonlóképpen beburkolhatjuk érzékeinket a finom, gyógynövényből készült illóolaj illatával, aminek segítségével pihentető légkört teremthetünk. A kamilla lágy, finoman édes aromát kölcsönöz anélkül, hogy túlterhelné a teret. 

Szantál
A szantálfa kedvelt illóolaj Indiában, gyakran használják spirituális szertartásokhoz és meditációhoz. Az illata nem hasonlít a virágos vagy édes citrusos illatokhoz – meleg, gazdag, földes jegyekkel rendelkezik, megnyugtatja a testet, és segít a léleknek elcsendesülni. Azok számára, akik a hagyományos levendulakeverékeknél egy kicsit nagyobb lendületre vágynak, remek választás lehet, ha a levendulához szantált kevernek, így az illat dinamikusabbá válik.

Cédrus
Egy másik fás illat, a cédrus szintén nyugtató hatással van az elmére. Az illatot használhatjuk meditációs rituálékban is, elősegítik a spiritualitás érzését. Frissítő fürdőkbe kiváló választás.

Bergamott
A bergamott illóolaj kedvelt az aromaterápiában. A gazdag illatú bergamott jó hatással van az aggodalmaktól terhes lélekre. Az aggodalmak helyére pozitív érzéseket és kiegyensúlyozott elmét varázsol. Enyhíti a depressziót és a fáradtságot. Nyugtatja az idegeket és hatékonyan csökkenti a feszültséget.

Hogyan használjuk a nyugtató illatokat?

A nyugtató illatok kiválasztása csak a fele az egyenletnek: fontos azt is kitalálni, hogyan tudjuk az illóolajokat beépíteni a mindennapi életünkbe, a napi rutinunkba.
Jó módszer lehet a diffúzor használata, ami néhány óra alatt a szobába juttatja az illatokat, ezzel segíti a pihenést.
A szobapermetek is hasonló hatást érnek el. Spriccelésükkel könnyedén teremthetünk pihentető légkört bárhol, bármikor, villámgyorsan.
Illóolajat cseppenthetünk a pulzuspontjainkra is. A bőr ezeken a pontokon a legvékonyabb, ami azt jelenti, hogy közelebb van a vérhez és a testhőhöz.  Ahogy az illat felmelegszik, elkezdődik az aroma folyamat. Csak arra kell figyelni, hogy az illóolaj megfelelően higított legyen.

A nyugtató illatok segítségével a napi rutinunk, ami segít a stressz levezetésében, könnyebbé válik. De akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha egy zsúfolt munkanap során egy nyugodt pillanatra vágyunk, hiszen az illat hatékony eszköz lehet az elménk megnyugtatására.