TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Alakítsd ki felelősen a ruhatárad őszre is

Állandóan változik a világ körülöttünk. Nem is olyan régen még rákényszerültünk arra, hogy a napjainkat otthon, a négy fal között töltsük, így egy-két ruhadarab is elég volt a mindennapokhoz.

Ma már kiléphetünk az utcára, de másfajta megszorításokkal kell szembenéznünk, amik rákényszerítenek arra, hogy felelősen, körültekintően és tudatosan vásároljunk, és alakítsuk ki ruhatárunk.

A cél nem csak a takarékoskodás, de a fenntarthatóság is, hiszen a saját életünkön kicsit túlnézve a környezetünkre is oda kell figyelnünk.

Mik azok a vásárlási szokások tehát, amik a pénztárcánkra és a környezetünkre is jó hatással vannak?

Rendezzük, rendszerezzük a ruhatárunkat

Ez az első lépés kulcsfontosságú, hiszen gyakorlatilag ez a lépés megszabadítja a ruhatárunk a teljesen feleslegessé vált daraboktól. Itt egy olyan szervezési folyamatot kell megvalósítani, ami három csoportra osztja a ruhákat: amit használunk, amit ritkán használunk, és amiket biztosan nem használunk.Ez utóbbiakat azonnal ki is szedhetjük a szekrényből és eladhatjuk, elajándékozhatjuk vagy átalakíthatjuk. A lényeg az, hogy csak azok a ruhák maradjanak kézügyben, amiket tényleg hordunk is a hétköznapokban.

A nélkülözhetetlen darabokból állítsunk össze kapszulagardrobot

Ha kész a listánk, megnézzük azokat a ruhákat, alapdarabokat, amiket leggyakrabban veszünk fel, és amelyek jól kombinálhatók más darabokkal. Így létrehozhatunk egy praktikus kapszula gardróbot, ami egy tudatosabb öltözködési stílushoz vezet, amely az újrahasznosításon alapul.

Vásároljunk tudatosan

Rendszerezés után egyértelműen kiderül, mik azok a darabok, amik hiányoznak a ruhatárunkból. Mielőtt megvásárolnánk ezeket, érdemes alaposan megfontolni, melyik üzletben szerezzük be őket. A cél az, hogy minőségi alapdarabok legyenek, amik nem mennek azonnal tönkre, és amiket könnyen kombinálhatunk.

Figyeljünk az akciókra, kuponokra

A takarékoskodás egyik legjobb módja, ha figyelünk az akciókra, leárazásokra, hiszen ilyenkor csökkentett áron juthatunk hozzá kiváló termékekhez. Egy akció során sokan értékelik a lehetőségét annak, hogy kevesebb pénzért több mindent megvehetnek, hiszen az üzletek különböző százalékos engedményeket kínálnak az akciók során. A megtakarított pénz megkeresett pénz, és más célokra is felhasználható, ennek pedig mindenki tud örülni.

Az akciókon belül tovább növelhetjük a megtakarítást, ha a promóciókra és a kuponokra is odafigyelünk. Ma már sok üzletnek van saját applikációja is, melyeken belül számos kedvezményt lehet érvényesíteni – ezekkel is rengeteget megtakaríthat az ember, miközben a minőségről sem kell lemondani.

Több funkciót betöltő alapdarabok, kiegészítők

Takarékoskodhatunk azzal is, ha olyan alapdarabokat, kiegészítőket vásárolunk meg, amelyek több funkciót is be tudnak tölteni a ruhatárunkban. Így több kreativitással, de kevesebb ruhából hozhatunk létre hozzánk illő ruhatárat. Egy sál például kerülhet a nyakba, de a fejre, alkalmanként még a derékra is, egy hosszabb kötött pulcsiból egyberuha és felsőruházat is lehet.

Ha időtálló és sokoldalú ruhadarabokat vásárolunk anélkül, hogy egy adott kategóriába sorolnánk őket, meghosszabbíthatjuk a ruhatárunk hasznos élettartamát, és kevesebb új ruhára lesz szükségünk. Ugyanabban a ruhadarabban végtelen stílust találhatunk, ehhez csak az kell, hogy kreatívok legyünk, használjuk a fantáziánk.

A fenntartható gardrób a tudatos fogyasztás eredménye, ami olyan ruhadarabokból áll, amelyek társadalmilag, kulturálisan, gazdaságilag, sőt lelkileg is jellemzőek ránk. 

Egy kis odafigyeléssel remek őszi ruhatárat állíthatunk össze magunknak úgy, hogy még takarékoskodunk is.